Mole poblano con arroz rojo (Puebla)
Hey everyone, I hope you are having an amazing day today. Today, I'm gonna show you how to make a distinctive dish, Mole poblano con arroz rojo (Puebla). One of my favorites food recipes. This time, I am going to make it a little bit unique. This will be really delicious.
Mole poblano con arroz rojo (Puebla) is one of the most popular of current trending meals in the world. It is simple, it is quick, it tastes delicious. It's appreciated by millions every day. They're fine and they look wonderful. Mole poblano con arroz rojo (Puebla) is something which I have loved my entire life.
Many things affect the quality of taste from Mole poblano con arroz rojo (Puebla), starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Mole poblano con arroz rojo (Puebla) delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.
As for the number of servings that can be served to make Mole poblano con arroz rojo (Puebla) is 3 personas. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.
To begin with this particular recipe, we must prepare a few components. You can have Mole poblano con arroz rojo (Puebla) using 31 ingredients and 9 steps. Here is how you can achieve that.
Comentarios: Existe una fórmula para elaborar un mole de buena calidad, la cual consiste en:
1. El recaudo, ya sea que los ingredientes vayan tatemados, hervidos o asados.
2. Los chiles, ya sea que estén asados o remojados.
3. El espesante, puede ser bolillo, pan dulce, semillas (pión, cacahuate, ajonjolí, almendras, etc.), tortillas o galletas.
4. Caldo, puede ser de pollo, pavo, pescado, res, cerdo o verduras, y es importante que se lucúe perfectamente.
5. Reducción, la cocción es el determinante de un buen mole, ya que debe de iniciar aguado, y terminar espeso, o, puede ser que se desee en pasta.
Ingredients and spices that need to be Get to make Mole poblano con arroz rojo (Puebla):
- 500 gr. guajolote o pollo
- 1/2 pieza plátano macho
- 2 piezas jitomate
- 50 gr. chile mulato
- 40 gr. chile pasilla
- 75 gr. almendra
- 25 gr. pasas
- 1/2 pieza cebolla blanca
- 1 tableta chocolate de mesa
- 1 cda semilla de chiles
- 1 pieza tortilla
- 1/4 pieza bolillo
- 1 pieza clavo de olor
- 4 piezas pimienta negra
- 1/4 cda semilla de cilantro
- 1/4 cdta anís
- 4 dientes ajo
- 3 cdas manteca de cerdo
- 2 tazas caldo de pollo
- c/s sal de grano
- 1 rama perejil
- 1 rama orégano
- 2 cdas ajonjolí
- para el arroz:
- 5 piezas jitomate saladet
- 200 gr. arroz de grano largo
- 30 ml. aceite
- 1/4 pieza cebolla blanca
- 1 diente ajo
- 200 ml. caldo de pollo
- 1 pizca orégano seco
Steps to make to make Mole poblano con arroz rojo (Puebla)
- Limpiar y trocear el guajolote o el pollo; asar el jitomate, cebolla y el ajo, reservar; desvenar, asar e hidratar los chiles, reservar; cocer el pollo en agua con sal, perejil y orégano, reservar.
- Para el arroz: Remojar el arroz y escurrir hasta que salga limpia el agua; cortar finamente la cebolla y el ajo. Licuar jitomates con caldo de pollo, sal y orégano, colar y medir 400 ml.
- Sofreír el ajo y la cebolla con un poco de aceite, agregar el arroz y dejar dorar ligeramente, añadir lentamente el recaudo de jitomate, tapar y dejar cocer a fuego alto por 5 minutos, después se baja el fuego y se deja 15 minutos más; destapar, desgranar con un tenedor y dejar reposar mínimo 5 minutos.
- Calentar suficiente manteca en una olla y freír de una por una todas las semillas y especias. Después freír el plátano, la tortilla y el bolillo.
- Moler los ingredientes asados en un metate, o licuadora, y reservar.
- Moler las semillas y especias fritas, reservar.
- Moler los espesantes, que son el bolillo, tortilla y el plátano, reservar.
- Calentar una olla y freír en manteca siguiendo el mismo orden de la molienda, iniciando con el recaudo asado, después por las semillas, y los espesantes, agregar el caldo de pollo y sazonar; añadir la tableta de chocolate y dejar reducir hasta que hierva y haga "ojitos" o burbujas leves sobre la superficie del mole.
- Servir con pollo, ajonjolí tostado y arroz.
As your experience and self-confidence expands, you will certainly discover that you have much more natural control over your diet plan and adapt your diet to your personal tastes over time. Whether you want to serve a recipe that uses fewer or more components or is a little more or less zesty, you can make simple modifications to accomplish this objective. To put it simply, begin making your recipes in a timely manner. When it comes to basic cooking skills for beginners you don't need to discover them yet just if you master some basic food preparation strategies.
This isn't a complete guide to fast as well as easy lunch dishes but its excellent something to chew on. With any luck this will certainly obtain your innovative juices moving so you can prepare tasty dishes for your household without doing a lot of square meals on your journey.
So that's going to wrap this up for this exceptional food Recipe of Any-night-of-the-week Mole poblano con arroz rojo (Puebla). Thank you very much for your time. I'm sure you will make this at home. There is gonna be interesting food at home recipes coming up. Remember to bookmark this page on your browser, and share it to your loved ones, colleague and friends. Thank you for reading. Go on get cooking!
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